Roy Orbison - Fani

Założyciel:
Daniel Stankiewicz
Daniel Stankiewicz Miasto:
Warszawa
Zobacz profil
Roy Orbison - Fani
Rodzaj muzyki:
Pop
Założenie grupy:
26 lutego 2009
Ostatnia modyfikacja:
26 lutego 2009

You got it!

Roy Orbison (ur. 23 kwietnia 1936 w Vernon w Teksasie, zm. 6 grudnia 1988 w Hendersonville w Tennessee) – amerykański piosenkarz i wokalista rockowy związany z gatunkiem rock and roll. Orbison, będąc jednym z pionierów rock and rolla, przyjął zupełnie inny kierunek, niż jego koledzy i konkurenci. Nie posiadając charyzmy scenicznej ani okazałej prezencji, skupił się na stronie muzycznej i tekstowej swych piosenek. Obdarzony ciekawym, operowym głosem, śpiewał miłosne piosenki, stawiając się w pozycji odrzuconego. Łącząc to ze swymi cechami fizycznymi, udało mu się wykreować obraz "sympatycznego przegranego". Największymi przebojami w jego karierze były Running Scared, Crying, In Dreams, It's Over, Dream Baby, Only The Lonely, Candy Man, Mean Woman Blues oraz jego nawiększy hit, a jednocześnie najbardziej rockowa piosenka Oh, Pretty Woman.

Od połowy lat sześćdziesiątych do końca osiemdziesiątych kariera artysty uległa załamaniu. Wydawane albumy nie cieszyły się popularnością. Nie udały się także próby kariery aktorskiej. Na scenę powrócił niespodziewanie, zaproszony do udziału w nagraniach supergrupy folk rockowej Traveling Wilburys, w której obok Boba Dylana, Toma Petty'ego, George'a Harrisona i Jeffa Lynne'a nagrał znakomicie sprzedający się album. Przypomniany publiczności nagrał nowy solowy album, tym razem bardzo dobrze przyjęty. Odradzającą się karierę artysty przerwała śmierć na zawał serca.

W roku 1987 Roy Orbison został wprowadzony do Rock and Roll Hall of Fame.


Dyskografia Roya Orbisona
1961 Lonely And Blue
1961 Roy Orbison At The Rockhouse
1962 Crying
1962 Roy Orbison's Greatest Hits
1962 Orbiting With Roy Orbison and Bristow Hopper
1963 In Dreams
1964 Early Orbison
1964 More Of Roy Orbison's Greatest Hits
1965 There Is Only One Roy Orbison
1965 Orbisongs
1966 The Orbison Way
1966 The Classic Roy Orbison
1967 Roy Orbison Sings Don Gibson
1967 The Fastest Guitar Alive
1967 Cry Softly Lonely One
1969 Roy Orbison's Many Moods
1969 The Original Sound Of Roy Orbison
1970 The Great Songs Of Roy Orbison
1970 Hank Williams – The Roy Orbison Way
1970 Zig Zag (soundtrack)
1972 Roy Orbison Sings
1972 All-Time Greatest Hits Of Roy Orbison
1972 Memphis
1973 Milestones
1974 I'm Still In Love With You
1975 The Living Legend Of Roy Orbison
1976 Regeneration
1977 Roy Orbison's Greatest Hits
1977 In Dreams
1977 More Of Roy Orbison's Greatest Hits
1977 The Very Best Of Roy Orbison
1979 Laminar Flow
1980 Roadie (soundtrack)
1982 My Spell On You
1985 Class Of 55
1985 Insignificance (soundtrack)
1986 Blue Velvet (soundtrack)
1986 The Great Roy Orbison
1987 In Dreams – The Greatest Hits
1987 Less Than Zero (soundtrack)
1987 Hiding Out (soundtrack)
1988 For The Lonely
1989 Mystery Girl
1989 Our Love Song
1989 Best Loved Standards
1989 Rare Orbison
1989 The All-Time Greatest Hits of Roy Orbison
1989 A Black And White Night Live
1989 Classic Roy Orbison 1965-1968
1989 The Singles Collection 1965-1973
1989 The Sun Years
1990 The Legendary Roy Orbison
1990 Rare Orbison II
1992 King Of Hearts
1994 Shades Of Roy Orbison
1996 The Very Best Of Roy Orbison
1997 Combo Concert
1997 Interview CD
1998 Live At The BBC
1998 A Black And White Night
1999 Roy Orbison – The Anthology
2000 Live At Austin City Limits
2002 Love Songs
2002 Love Album
2003 Ballads

  • Daniel Stankiewicz

    Daniel Stankiewicz

    Miasto: Warszawa

    Witam wszystkich słuchaczy, na profilu poświęconym mojej muzyce. O swoich kompozycjach nie będę opowiadał, jedynie mogę powiedzieć że staram się podążać tą dobrą drogą jeśli chodzi o muzykę. Moim ukochanym kompozytorem jest Seweryn Krajewski. Nie tworzę muzyki najwyższych lotów,lecz w danej kompozycji próbuję wprowadzić coś nowego. W piosence najważniejsza dla mnie jest melodia, ponieważ to meledia nadaje utworowi krztałtu, póżniej na końcu jest aranżacja, która nie powinna być przesadnie ukształtowana, całość powinno być przejżyste. No i oczywiście teksty , do których przywiązuję wielką wagę. To chyba tyle jeśli chodzi o tworzenie piosenek. Ze swojej strony proszę o komentarze i oceny , które pomogą mi nad dalszą twórczością. Życzę samych dobrych odczuć w czasie słuchania moich piosenek. Jeśli podoba się Wam moja muzyka można ją kupić w Sound Park. www.soundpark.pl/the-sweet-bite Daniel Stankiewicz KONTAKT: E-mail :daniel9830@autograf.pl POLECANE STRONY: /www.bunkierbemowo.pl/ http://r.pogorzelski.w.interia.pl/ /www.guitarhelp.pl/ NAPRAWA GITAR I BASÓW /www.blacksunsound.pl/ /www.the-sweet-bite.muzzo.pl/ /www.restauracjagama.pl/ /www.sewerynkrajewski.com/

Tytuł wątku Autor wątku Liczba postów Ostatni post