Shakin' Stevens - Fani

Założyciel:
Daniel Stankiewicz
Daniel Stankiewicz Miasto:
Warszawa
Zobacz profil
Shakin' Stevens - Fani
Rodzaj muzyki:
Rock
Założenie grupy:
25 lutego 2009
Ostatnia modyfikacja:
25 lutego 2009

Lepszy od Elvisa Presleya jest tylko Shaky

Shakin' Stevens

Imię i nazwisko Michael Barratt
Pseudonim "Shaky"
Data i miejsce urodzenia 4 marca 1948
Ely
Instrument gitara
Gatunek rock and roll
Aktywność 1968 - obecnie
Wytwórnia płytowa Epic
Shakin' Stevens, znany także jako 'Shaky', właściwie Michael Barratt (ur. 4 marca 1948 roku w Ely, miasteczku w Walii) – walijski piosenkarz rock and rollowy, muzyki pop i autor tekstów piosenek, który zdobył największą popularność w latach 80.

Spis treści
1 Życiorys
2 Ciekawostki
3 Dyskografia
3.1 single
3.2 albumy




Życiorys
Jest najmłodszym z jedenaściorga dzieci Jacka (zm. 1972 w wieku 75 lat) i May Barratt. Jego ojciec był weteranem I wojny światowej, w 1948 roku pracował w branży handlu budowlanego.

W dniu 7 października 1967 roku poślubił Carole, mają troje dzieci. Zamieszkali w Surrey.

Swoją karierę rozpoczął w latach 60. z menadżerem Paulem Barrettem i zespołem The Sunsets, który prezentował rock'n'roll lat 50.. W grudniu 1969 roku wystąpił przed koncertem zespołu The Rolling Stones. Rok później podpisał kontrakt z firmą Parlophone Records, która wydała jego debiutancką płytę A Legend (1970). W 1977 roku shake porzucił grupę The Sunsets i wystąpił w musicalu Jacka Gooda Elvis!. Pojawiał się regularnie w programie rozrywkowym Oh Boy, gdzie wykonał piosenkę "Hot Dog".

W 1981 roku jego przebój This Ole House trafił na pierwsze miejsce brytyjskiej listy przebojów, a jego album Shaky (1981) również stał się numerem jeden. W latach 80. wylansował takie hity jak You Drive Me Crazy (1981), This Ole House (1981), Oh Julie (1982), Shirley (1982), Give Me Your Heart Tonight (1982), Cry Just A Little Bit (1983), A Rockin' Good Way w duecie z Bonnie Tyler (1984), A Letter To You (1984), Breaking Up My Heart (1985), Lipstick Powder And Paint (1985), Merry Christmas Everyone (1985), Because I Love You (1986) i Come See About Me (1987). Swój hit Teardrops (1984) nagrał z gitarzystą Hankiem B. Marvinem, współpracował także z Rogerem Taylorem, Bonnie Tyler i Dave Edmundsem. W 1990 roku pojawił się z utworem I Might (Top 20), a dwa lata potem na UK Top 40 z piosenką Radio (1992). Odniósł sukces w Danii z płytą "A Whole Lotta Shaky" (podwójna platyna w 1994).

W maju 2007 roku w Danii zrealizował swój kolejny album Now Listen (#8). W grudniu 2007 powrócił na 22. miejsce brytyjskiej listy przebojów z przebojem Merry Christmas Everyone. Rok 2008 to festiwale: Glastonbury w Anglii, Rundfunk w Berlinie. W sierpniu 2008 wystąpił na festiwalu w Sopocie (Sopot Festival).8 grudnia 2008 płyta "Now Listen" ukaże się oficjalnie w Polsce(Sony Music).


Ciekawostki
Podczas koncertów zawsze pojawiał się ubrany w białe buty.
W 1977 Polskie Nagrania wydały LP Rock'n'roll z utworami różnych wykonawców rock'n'rollowych. Na tej płycie zamieszczono dwa nagrania "Shakin' Stevens and the Sunsets": It's Rock'n'roll/I Told You So i Sexy Ways.
W 1985 i 1987 koncertował w Polsce.
W Sylwestra 2007 wystąpił na Rynku Głównym, w Krakowie (retransmisja: Polsat).
24 sierpnia 2008 wystąpił na Sopot Festival

Dyskografia

single
1970: Spirit Of Woodstock (wyd. Parlophone)
1972: Sweet Little Rock & Roller (wyd. Polydor)
1973: Honey Honey (wyd. Emerald)
1976: Jungle Rock (wyd. Mooncrest)
1977: Never (wyd. Track)
1977: Somebody Touched Me (wyd. Track)
1978: Justine (wyd. Track)
1978: Treat Her Right (wyd. Epic)
1979: Endles Sleep (wyd. Epic)
1979: Spooky (wyd. Epic)
1980: Hot Dog (wyd. Epic) (Wielka Brytania #24)
1980: Hey Mae (wyd. Epic)
1980: Marie Marie (wyd. Epic) Epic (Wielka Brytania #19, Niemcy #19, Irlandia #28)
1980: Shooting Gallery (wyd. Epic)
1981: This Ole House (wyd. Epic; Wielka Brytania #1, Austria #8, Holandia #6, Niemcy #5, Irlandia #1, Szwajcaria #4)
1981: You Drive Me Crazy (wyd. Epic; Wielka Brytania #2, Austria #6, Niemcy #6, Irlandia #1, Szwajcaria #4, Szwecja #9, Holandia #5)
1981: Green Door (wyd. Epic; Wielka Brytania #1, Austria #8, Niemcy #6, Irlandia #1, Szwajcaria #5)
1981: It's Raining (wyd. Epic; Wielka Brytania #10, Austria #11, Niemcy #13, Irlandia #2)
1982: Oh Julie (wyd. Epic; Wielka Brytania #1, Austria #1, Niemcy #2, Irlandia #1, Szwajcaria #1, Szwecja #1)
1982: Shirley (wyd. Epic; Wielka Brytania #6, Austria #4, Niemcy #7, Irlandia #4, Szwajcaria #4, Szwecja #3)
1982: Give Me Your Heart Tonight (wyd. Epic; Wielka Brytania #11, Austria #10, Niemcy #6, Irlandia #5, Szwajcaria #6, Szwecja #19)
1982: I'll Be Satisfied (wyd. Epic (Wielka Brytania #10, Niemcy #27, Irlandia #5)
1982: The Shakin' Stevens EP (wyd. Epic; Wielka Brytania #2, Irlandia #2)
1983: It's Late (wyd. Epic; Wielka Brytania #11, Niemcy #18, Irlandia #3)
1983: Cry Just A Little Bit (wyd. Epic; Wielka Brytania #3, Niemcy #27, Irlandia #2, Szwajcaria #19, USA #67)
1984: A Rockin' Good Way - duet z Bonnie Tyler (wyd. Epic; Wielka Brytania #5, Austria #9, Niemcy #22, Irlandia #1, Holandia #8, Norwegia #4, Szwecja #11, Szwajcaria #10)
1984: A Love Worth Waiting For (wyd. Epic; Wielka Brytania #2, Austria #13, Niemcy #26, Irlandia #2)
1984: A Letter To You (wyd. Epic; Wielka Brytania #10, Niemcy #44, Szwajcaria #21), Irlandia #5
1984: Teardrops (wyd. Epic; Wielka Brytania #5, Austria #14, Niemcy #25, Irlandia #4)
1985: Breaking Up My Heart (wyd. Epic; Wielka Brytania #14, Austria #23, Niemcy #31, Irlandia #7)
1985: Lipstick Powder And Paint (wyd. Epic; Wielka Brytania #11, Austria #24, Niemcy #52, Irlandia #11, Szwajcaria #22)
1985: Merry Christmas Everyone (wyd. Epic; Wielka Brytania #1, Niemcy #75, Irlandia #3), Belgia #11)
1986: Turning Away (wyd. Epic; Wielka Brytania #15, Irlandia #11), Belgia #17
1986: Because I Love You (wyd. Epic; Wielka Brytania #14, Irlandia #13), Belgia #20, Norwegia #10)
1987: A Little Boogie Woogie (In the Back of My Mind) (wyd. Epic (Wielka Brytania #12, Irlandia #9)
1987: Come See About Me (wyd. Epic; Wielka Brytania #24, Irlandia #15)
1987: What Do You Want To Make Those Eyes At Me For (wyd. Epic; Wielka Brytania #5, Irlandia #8), Belgia #18)
1988: Feel The Need In Me (wyd. Epic; Wielka Brytania #26, Irlandia #17)
1988: How Many Tears Can You Hide (wyd. Epic; Wielka Brytania #47)
1988: True Love (wyd. Epic; Wielka Brytania #23)
1989: Jezebel (wyd. Epic; Wielka Brytania #58, Belgia #28)
1989: Love Attack (wyd. Epic; Wielka Brytania #28, Irlandia #27)
1990: I Might (wyd. Epic; Wielka Brytania #18, Austria #26, Irlandia #14), Belgia #5, Holandia #15)
1990: Yes I Do (wyd. Epic; Wielka Brytania #60), Belgia #27)
1990: Pink Champagne (wyd. Epic; Wielka Brytania #59)
1990: My Cutie Cutie (wyd. Epic; Wielka Brytania #75)
1990: The Best Christmas Of Them All (wyd. Epic; Wielka Brytania #19, Irlandia #22)
1991: I'll Be Home This Christmas (wyd. Epic; Wielka Brytania #34)
1992: Radio (wyd. Epic; Wielka Brytania #37)
2005: Trouble/This Ole House (wyd. Sony/BMG) (Wielka Brytania #20, Irlandia #44)
2007: Merry Christmas Everyone (Wielka Brytania #22, Irlandia #27)

albumy
1970: A Legend (wyd. Parlophone; LP i kaseta)
1971: I'm No J.D. (wyd. CBS; LP, kaseta i CD)
1972: Rockin' And Shakin' (wyd. Contour; LP, kaseta i CD)
1973: Shakin' Stevens & The Sunsets (wyd. Emerald; LP)
1978: Play Loud (wyd. Track; LP i kaseta)
1979: The Track Years (wyd. Media; LP, kaseta i CD)
1980: Take One (wyd. Epic; LP, kaseta i CD)
1980: Marie Marie (wyd. Epic; LP i kaseta)
1981: This Old House (wyd. Epic; LP, kaseta i CD)
1981: Shaky - Green Door (wyd. Epic; LP, kaseta i CD)
1982: Hot Dog (wyd. Epic; LP i kaseta)
1982: Give Me Your Heart Tonight (wyd. Epic; LP, kaseta i CD)
1983: The Bop Won't Stop (wyd. Epic; LP, kaseta i CD)
1984: Greatest Hits (wyd. Epic; LP, kaseta i CD)
1985: Lipstick Powder And Paint (wyd. Epic; LP, kaseta i CD)
1987: Let's Boogie (wyd. Epic; LP, kaseta i CD)
1988: A Whole Lotta Hits (wyd. Epic; LP, kaseta i CD)
1990: There's Two Kinds Of Music...Rock And Roll (wyd. Telstar; LP, kaseta, CD i VHS)
1991: Merry Christmas Everyone (wyd. Epic; LP, kaseta i CD)
1992: The Epic Years (wyd. Epic; kaseta, CD i VHS)
The Singles Collection - The A & B Sides (4 CD Set) (wyd. Sony/BMG; cztery CD)
2005: The Collection (wyd. Sony/BMG; CD i DVD)
2007: Now Listen (wyd. Sony/BMG; CD)

  • Daniel Stankiewicz

    Daniel Stankiewicz

    Miasto: Warszawa

    Witam wszystkich słuchaczy, na profilu poświęconym mojej muzyce. O swoich kompozycjach nie będę opowiadał, jedynie mogę powiedzieć że staram się podążać tą dobrą drogą jeśli chodzi o muzykę. Moim ukochanym kompozytorem jest Seweryn Krajewski. Nie tworzę muzyki najwyższych lotów,lecz w danej kompozycji próbuję wprowadzić coś nowego. W piosence najważniejsza dla mnie jest melodia, ponieważ to meledia nadaje utworowi krztałtu, póżniej na końcu jest aranżacja, która nie powinna być przesadnie ukształtowana, całość powinno być przejżyste. No i oczywiście teksty , do których przywiązuję wielką wagę. To chyba tyle jeśli chodzi o tworzenie piosenek. Ze swojej strony proszę o komentarze i oceny , które pomogą mi nad dalszą twórczością. Życzę samych dobrych odczuć w czasie słuchania moich piosenek. Jeśli podoba się Wam moja muzyka można ją kupić w Sound Park. www.soundpark.pl/the-sweet-bite Daniel Stankiewicz KONTAKT: E-mail :daniel9830@autograf.pl POLECANE STRONY: /www.bunkierbemowo.pl/ http://r.pogorzelski.w.interia.pl/ /www.guitarhelp.pl/ NAPRAWA GITAR I BASÓW /www.blacksunsound.pl/ /www.the-sweet-bite.muzzo.pl/ /www.restauracjagama.pl/ /www.sewerynkrajewski.com/

Tytuł wątku Autor wątku Liczba postów Ostatni post